Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

"ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ" Ν.Ο ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ 6-7/2/2010

 

Φωτογραφίες:Θ.Πινιάρης


 
Η όμαδα του ΟΦΘΑ ταξίδεψε και έφτασε στον όμιλο του Πόρτο Καρράς την παρασκευή.Τα παιδιά εχόντας χρόνο στη διαθεσή τους, αφού αρματώσανε τα σκάφη μπήκανε στη θάλασσα  για μια μικρή προπόνηση εγκλιματισμού και προσαρμογής περισσότερο.Η θερμοκρασία ήτανε καλή γύρω στους 8 βαθμούς και αν και είχε συννεφιά, τα παιδιά δεν αντιμετωπίσανε κανένα πρόβλημα .Ο άνεμος ήτανε στεριανός, βορειανατολικός αρκετά ασθενής, 3-5 μίλια με αρκετές αλλαγές όπως ήτανε αναμενώμενο.
    Το πρωί του Σαββάτου ξήμερωσε και αφού τα παιδία πήραν το πολυπόθητο γιαυτά πρωινό τους,  φορέσανε ισοθερμικές,νιτσεράδες κτλ και κατεβήκανε στον όμιλο.Ο καιρός ήτανε πάλι συννεφισμένος και δεν άργησε και το ψιλόβροχο.Η προγραμματισμένη εκκίνηση ήτανε στις 11 αλλά υπήρξε μια αναμονή δίοτι δεν είχανε προλάβει να ετοιμαστούνε όλες οι ομάδες.Έτσι,  δόθηκε σε μας ο χρόνος να ηρεμήσουμε και να συγκεντωθούμε περισσότερο στον αγώνας μας.Όμως, δεν πέρασε ένα μισάωρο , η αναβολή έπεσε και τα σκάφη βρέθηκαν στο νερό.Οι αθλητές του ΟΦΘΑ πέσανε πρώτοι, ο καιρός ήτανε ιδανικός για αγώνες.Φυσούσε πάλι στεριανός με διεύθυνση από την μαρίνα του ξενοδοχείου, μιας και ο στίβος ήτανε στημένος ακριβώς μπροστά της.Η διεύθυνση από τις 110 με ένταση ανέμου στα 15 μίλια αλλά με σπηλιάδες να φτάνουνε και στα 17!Ιδιαίτερη προσοχή έπρεπε να δοθεί στο κύμα το οπόιο είχε διαφορετική διεύθυνση από αυτή του αέρα και ήτανε αρκέτά δεξιότερα απο αυτόν.
   Ο στίβος δεν άργησε να στηθεί  και το σήμα της κλάσης για την εκκίνηση δόδηκε Πρώτα για laser 4.7 και στη συνέχεια για τα optimist.Η εκκίνηση ήτανε στημένη πολύ σωστά άν και στα φρεσκαρίσματα στά πρώτα μισά έδειχνε να κάνει λίγο δεξιά.Τα σκάφη λόγω του άερα ήτανε πολύ δύσκολο να κρατήσουνε τις θέσεις του πάνω στη γραμμή. Στα όρτσα τα παιδία χρειαζότανε να τα δίνουνε όλα στο κρέμασμα τις περισσότερες φορές, και ιδιαίτερα οι ελαφρύτεροι αθλητές να δουλέυουνε πολύ καλά την πλάτη τους και το σώμα τους στις σπηλιάδες και το κύμα!
Οι κούρσες ήτανε θεαματικές και  με αρκετά μεγάλη ένταση αφού στις ανοιχτές πλεύσεις τα σκάφη πλάναραν και οι μικροί  το διασκεδάζανε πολύ !Βέβαια, δεν έλλειψαν τα καρφώματα και τα ντουπαρίσματα !
Τελικά, πραγματοποποιήθηκαν 3 κούρσες την πρώτη μέρα ,η μια πίσω από την άλλη με αρκετά σταθερή ένταση και διεύθυνση.
   Η δεύτερη και τελευταία μέρα ξεκίνησε με ήλιο και λίγο αέρα αρχικά, έχοντας προγραμματισμένη την εκκίνηση στις 10.Αναβολή όμως σηκώθηκε και πάλι αλλά δεν καθυστέρησε να πέσει μιας και ο αέρας έκανε την εμφάνισή του.
   Αυτή την φορά ο αέρας ήτανε πιο αριστερά από χτές και με καθόλου σταθερή ένταση αφού ήτανε σπηλιαδωτός !Οι αθλητές έπρεπε να βλέπουνε και να προβλέπουνε πολύ καλά από που θα έρθει αέρας, μιας και υπήρχαν περιπτώσεις που τα σκάφη σταματούσαν και αλλού που έπρεπε να κρεμαστείς!Κάπως έτσι εξελίχθηκε η 4η κούρσα
  Μια πτώση του αερα προβλημάτισε την επιτροπή και την διεξαγωγή της 5ής και 6ης κούρσας.Έτσι η δεύτερη κούρσα έγινε με αρκετά ασταθή καιρό σε ένταση και διεύθυνση.
   Η 6η και τελευταία κούρσα ξεκίνησε με πιο σταθερό αυτήν την φορά σε ένταση αέρα γύρω στα 15 μίλια με τις σπηλιάδες να τα ξεπερνάνε.
Τέλος, το πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε με 6 ιστιοδρομίες δίνοντας το δικαίωμα στους αθλητές να αφαιρέσουνε την χειρότερή τους.
    Πολύ καλή εμφάνιση από την ομάδα του ΙΟΠορτο Ράφτη, η οποία δούλευε "άψογα" ,αναμενώμενη θα έλεγε κανείς με τον ρυθμό που δουλεύουνε,μας έκανε όμως ιδιαίτερη εντύπωση την άνεση που είχανε οι αθλητές αν και μικροί στην ηλικία οι περισσότεροι σε αυτές τις συνθήκες και τα πολύ καλά τους πλασαραρίσματα, συνήθως στις πρώτες 15 θέσεις.
Αποτελέσματα

Optimist
Συμμετοχές: Σκάφη: 46 από την Περ.Βορείου Ελλάδας.
Σύνολο 60 Σκάφη (Μπορούσαν να συμμετέχουν και αθλητές/τριες από άλλες περιφέρειες )

Λεμονίδης Ιάσωνας: 4ος Γενικής 4ο αγόρι
Διδασκάλου Κώστας: 17ος Γενικής 3ος παίδας
Διδασκάλου Μαρία: 25η Γενικής 5η Κορίτσια
(αποτελέσματα optimist)
(αποτελέσματα laser 4.7)